APC Smart UPS 750VA

Full Test

APC-SmartUPS750VA-fl

Η APC είναι μια εταιρεία με πολύ βαρύ όνομα στην αγορά των UPS, ακόμα και όταν καταπιάνεται με συσκευές οι οποίες απευθύνονται στο μεμονωμένο χρήστη ή ένα γραφείο οι απαιτήσεις είναι πολλές. Εδώ στο FullPC.gr είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για αρκετές ημέρες το APC Smart UPS 750VA.

Ξεκινώντας τη δοκιμή για το νέο APC Smart UPS 750VA θα σας κάνουμε … κήρυγμα σχετικά με την αξία ενός UPS, πόσο μάλλον δε ενός καλού UPS με στόχο την αμέριστη τροφοδοσία των συσκευών σας, αλλά και την προστασία τους.

Γιατί να αγοράσω UPS

Ακόμα και οι χρήστες που μπορούν να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για να συνθέσουν ένα κορυφαίο σύστημα, σπάνια θα βάλουν στην λίστα τους και ένα UPS για την προστασία του εξοπλισμού τους. Στους περισσότερους είτε δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία της αδιάλειπτης παροχής ενέργειας, χωρίς “θόρυβο” από το δίκτυο και χωρίς σκαμπανεβάσματα της τάσης, είτε γιατί απλά θεωρείτε ένα περιττό έξοδο.

Η παραπάνω πρακτική όμως δημιουργεί ουκ ολίγες φορές προβλήματα, άλλοτε μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρά αφού είναι δυνατόν ακόμα και να καταστραφεί ο εξοπλισμός από τα peaks του δικτύου. Ελπίζουμε να μην το έχετε ζήσει εμπειρικά, όσοι όμως είχαν τη ατυχία πλέον θεωρούν το UPS ένα απαραίτητο περιφερειακό για το σύστημα τους.

Επιπλέον ένα UPS το οποίο έχει επιλεγεί με βάση τις ανάγκες σας, είναι σε θέση σε μικρής διάρκειας διακοπές της παροχής από το δίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί τον εξοπλισμό σας αδιάλειπτα. Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται στο ότι δεν θα χάσετε την δουλειά που γινόταν εκείνη τη στιγμή ή ακόμα πιο απλά για ένα gamer δεν θα χαθεί η όποια πρόοδος έγινε στο παιχνίδι μετά από πολύ κόπο, τα τελευταία λεπτά. Επιπλέον ο εξοπλισμός σας θα τερματίσει τη λειτουργία του φυσιολογικά και όχι αιφνίδια. Ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία του και την διατήρηση της διάρκειας ζωής του.

Ολοκληρώνοντας το … κήρυγμα, η επιλογή του κατάλληλου UPS πρέπει να γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία περιλαμβάνεται και το κόστος, αλλά σε δεύτερη μοίρα. Αν απλά αγοράσετε ένα UPS χωρίς έρευνα το πιο πιθανό είναι ότι δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστον τις πραγματικές σας ανάγκες.

Διαθέσιμες θύρες

Το APC Smart UPS 750VA είναι μια συσκευή με compact μέγεθος, τεχνολογίας Line Interactive, βάρος λίγο περισσότερο από 13 κιλά [ας είναι καλά οι μπαταρίες] το οποίο μπορεί να χωρέσει σε κάθε γραφείο χωρίς να ενοχλήσει. Στην πίσω πλευρά του θα βρείτε 6 εξόδους IEC 320 C13, στις οποίες μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές που θέλετε να προστατεύσει το UPS.

APC-SmartUPS750VA-back

Ακριβώς επάνω από τις εξόδους για τις συσκευές θα βρείτε μια θύρα USB και μια θύρα RJ45 [σειριακή] για την παρακολούθηση του UPS. Στη συσκευασία θα βρείτε και το PowerChute Business Edition το λογισμικό ελέγχου του UPS. Εφόσον εγκαταστήσετε την Business Edition και όχι την απλή θα χρειαστεί να συνδέσετε στο σύστημα σας το UPS μέσω της σειριακής θύρας. Επειδή οι σειριακές θύρες έχουν εκλείψει από τα περισσότερα συστήματα θα αναρωτιέστε που απευθύνετε.

APC-SmartUPS750VA-software

Όπως λέει και το όνομα του λογισμικού είναι Business Edition και έτσι προσφέρει επιπλέον λειτουργίες, όπως για παράδειγμα έλεγχο μέσω δικτύου του UPS. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συνδέσετε το UPS με το παρεχόμενο καλώδιο USB στο σύστημα σας και να έχετε ένα βασικό έλεγχο του UPS από εκεί.

LINE INTERACTIVE
Ο πλέον διαδεδομένος τύπος UPS στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι αυτά τα Line Interactive. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης, η αξιοπιστία των υλοποιήσεων σε συνδυασμό με την επαρκή προστασία και το χαμηλό κόστος τα έχουν κάνει την κυρίαρχη λύση στην αγορά των UPS. Η ύπαρξη του αυτομετασχηματιστή [autotransformer], ο οποίος είναι ένα “έξυπνο” κύκλωμα όπου ανάλογα με την τάση εισόδου, ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δώσει σταθερή τάση εξόδου. Η έξοδος του autotransformer δίνει κυματομορφή με τετραγωνικό παλμό, ιδανικό για συσκευές με παλμοτροφοδοτικά – όπως πχ οι υπολογιστές. Όταν η τάση εισόδου βρεθεί εκτός των ορίων για τα οποία έχει σχεδιαστεί το κύκλωμα του autotransformer – είτε προς τα κάτω, είτε προς τα επάνω – τότε έχουμε τροφοδοσία του κυκλώματος μέσω της μπαταρίας και του μετατροπέα DC σε AC.

Χειριστήρια και ενημέρωση χρήστη

Στην μπροστά πλευρά του APC Smart UPS 750VA θα βρείτε τέσσερα πλήκτρα, τέσσερις ενδεικτικές λυχνίες και μια ευανάγνωστη οθόνη LCD τα οποία και αποτελούν το πάνελ ελέγχου του UPS. Οι ενδεικτικές λυχνίες με μια ματιά ενημερώνουν το χρήστη για τη λειτουργία του UPS όπως αν είναι online, την ενεργοποίηση της μπαταρίας, την ύπαρξη σφάλματος και τέλος την ανάγκη αντικατάστασης της μπαταρίας.

APC-SmartUPS750VA-selftest

Η οθόνη LCD εμφανίζει όχι μόνο πληροφορίες, όπως για παράδειγμα την τάση του δικτύου και την τάση εξόδου του UPS, αλλά και το μενού ρυθμίσεων και ελέγχου του UPS. Στο μενού μπορείτε να κινηθείτε με τα τέσσερα πλήκτρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την οθόνη.

APC-SmartUPS750VA-online

Εκεί μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες σε πρώτη φάση όπως το συνδεδεμένο φορτίο, τη χωρητικότητα της μπαταρίας, τον εκτιμώμενο χρόνο αυτονομίας και αρκετά ακόμα, αλλά σας δίνετε η δυνατότητα να ρυθμίσετε το UPS. Οι επιλογές πολλές και σας δίνουν πλήρη έλεγχο του UPS, ενώ μας άρεσε ότι υπάρχει διαθέσιμο και διαγνωστικό τεστ.

ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Στα UPS τεχνολογίας Line Interactive, ανάλογα με την τάση του δικτύου και το φορτίο εξαρτάται η κατανάλωση ενέργειας. Προσπαθώντας λοιπόν το κύκλωμα του autotransformer να κρατήσει την τάση εξόδου σταθερή, είναι δυνατόν να καταναλώσει μεγαλύτερη ή μικρότερη ισχύ ρεύματος για να το επιτύχει αυτό. Για να γίνει αντιληπτό το παραπάνω αν θεωρήσουμε ότι το φορτίο που έχουμε συνδεδεμένο στο UPS είναι σταθερό και απαιτεί ισχύ 500W τότε με την τάση του δικτύου στα 220V, η κατανάλωση του UPS θα είναι στα 2,27Α ρεύματος. Αν έχουμε πτώση τάσης και το δίκτυο μας παρέχει 200V, προκειμένου το UPS να συνεχίσει να παρέχει σωστή τάση στο φορτίο μας θα χρειαστεί να καταναλώσει 2,5A ρεύματος, ενώ αν έχουμε υπέρταση και η τάση φτάσει τα 250V θα έχουμε κατανάλωση 2A ρεύματος.

Σενάρια δοκιμών

Το APC Smart UPS 750VA το είχαμε στα χέρια μας αρκετές ημέρες και θα ομολογήσουμε ότι το απολαύσαμε σε πολλά και διαφορετικά σενάρια. Αρχικά η δοκιμή έγινε με το UPS να υποστηρίζει ένα σύστημα με επεξεργαστή Intel Core i5, 8GB μνήμης RAM, δύο σκληρούς δίσκους, ένα DVD-RW, ένα τυπικό τροφοδοτικό 600W και μια οθόνη 24 ιντσών LCD. Μετά από πλήρη φόρτιση το UPS αποκριθεί άριστα αφού το σύστημα έκανε boot χωρίς κανένα πρόβλημα και καταφέραμε να εργαστούμε χωρίς κανένα πρόβλημα σε αυτό για 47 λεπτά.

APC-SmartUPS750VA-boxcontents

Ο χρόνος που κράτησε το UPS ήταν παραπάνω από ικανοποιητικός για ένα πλήρες σύστημα μιας θα ομολογήσουμε ότι περιμέναμε στην καλύτερη περίπτωση χρόνο περίπου στο μισό. Παρά λοιπόν τα 750VA τα οποία μεταφράζονται σε 500W παρεχόμενης ισχύος η APC ενσωματώνει μπαταρίες οι οποίες θα αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο τον τελικό χρήστη.

APC-SmartUPS750VA-fl2

Επόμενο σενάριο ήταν η σύνδεση δύο φορητών υπολογιστών, ενός MacBook Pro 13,3 ιντσών με το τροφοδοτικό των 60W και ενός Acer Aspire στις 15,6 ίντσες με τροφοδοτικό των 90W. Ταυτόχρονα συνδέσαμε και ένα πολυμηχάνημα Epson προσπαθώντας να αναπαραστήσουμε ένα μικρό γραφείο με δύο φορητούς υπολογιστές και ένα πολυμηχάνημα. Τα αποτελέσματα εδώ ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά αφού η αυτονομία που λάβαμε μετά από πλήρη φόρτιση του APC Smart UPS 750VA ξεπέρασε τα 83 λεπτά. Όσον αφορά το πολυμηχάνημα βρισκόταν συνεχώς σε stand-by και έκανε μια εκτύπωση κάθε 20 λεπτά και μια σάρωση κάθε 30 λεπτά. Άρα είχαμε συνολικά τέσσερις εκτυπώσεις και δύο σαρώσεις εγγράφων.

APC-SmartUPS750VA-batteries

Τέλος άλλο ένα σενάριο ήταν η χρήση ενός φορητού υπολογιστή και συγκεκριμένα του MacBook Pro 13,3 ιντσών μαζί με μια οθόνη LCD 24 ιντσών. Αυτό είναι αναπαράσταση ενός σεναρίου όπου ο χρήστης όταν επιστρέφει στο γραφείο του χρησιμοποιεί μια μεγάλη εξωτερική οθόνη για να συνδέσει το φορητό υπολογιστή του. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μιας και η αυτονομία εδώ έφτασε τα 122 λεπτά.

APC-SmartUPS750VA-cables

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το UPS κατά τη διάρκεια λειτουργίας του είτε υπό τάση, είτε στις μπαταρίες είναι αθόρυβο μιας και δεν διαπιστώσαμε να ενεργοποιούνται θορυβώδεις ανεμιστήρες για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας στις μπαταρίες βέβαια ενεργοποιείτε το alarm το οποίο ενημερώνει ηχητικά το χρήστη ότι δεν υπάρχει τάση δικτύου, κάτι όμως που έχετε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε

– Ποιότητα κατασκευής
– Αυτονομία
Συνοδευτικό λογισμικό
– Ρυθμίσεις
Αθόρυβη λειτουργία – Θύρα προστασίας RJ11 [τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού]
Το APC Smart UPS 750VA μας άφησε συνολικά πάρα πολύ καλές εντυπώσεις τόσο με την απόδοση του όσον αφορά την αυτονομία που προσφέρει παρά τα μόλις 500W ισχύος, όσο όμως και με το πακέτο που συνολικά παρέχετε στο χρήστη και αυτό περιλαμβάνει τόσο το συνοδευτικό λογισμικό όσο όμως και την μεγάλη πληθώρα ρυθμίσεων. Είναι ικανό να υποστηρίξει τόσο τις ανάγκες ενός χρήστη, όσο όμως και εκείνες ενός μικρού γραφείου. Ο πίνακας ελέγχου στην εμπρός πλευρά του APC Smart UPS 750VA είναι πλήρης, ενώ αν θα έπρεπε να βρούμε κάτι που να θέλαμε από το APC Smart UPS 750VA είναι η ύπαρξη θύρας RJ11 για προστασία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Για την τιμή του δεν αναφέρουμε κάποιο σχόλιο εσκεμμένα μιας και για ένα UPS στα 750VA μπορεί να φαίνεται τσουχτερή, στην πράξη όμως η απόδοση του είναι τέτοια που δεν μας αφήνει περιθώρια για σχόλια.

APC Smart UPS 750VA

Αυτονομία

Ποιότητα κατασκευής

Τιμή

APC Smart UPS 750VA

Τύπος UPS: Line interactive
Έξοδοι:
6x 3pin
Σύνδεση με υπολογιστή: USB, Serial [RJ45]
Συνοδευτικό λογισμικό
: PowerChute
Διαστάσεις [ΜxΠxΥ]
: 363x138x161 mm
Βάρος
: 13,18 Kg

Τιμή: 289,99 €
Εγγύηση:
3 έτη [επισκευή/αντικατάσταση] & 2 έτη για τη μπαταρία
Διάθεση:
Schneider Electric Ελλάδος, 800-11-629000

Τιμές στα καταστήματα:

Αφήστε μια απάντηση