Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το δορυφορικό σύστημα Galileo

Νέα

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) αντιμετωπίζει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα με το δορυφορικό σύστημα Galileo μιας και συνέβη κάτι εξαιρετικά σπάνιο, σταμάτησαν να λειτουργούν εννέα ρολόγια από τα δεκαοκτώ που βρίσκονται στους δορυφόρους του συστήματος.

Οι δεκαοκτώ δορυφόροι του συστήματος στόχο έχουν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού συστήματος που θα είναι ανάλογο του Αμερικάνικου GPS, αλλά όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στην παρούσα φάση δεν πάνε όπως είχε σχεδιάσει η ESA.

Στο σχεδιασμό του συστήματος προβλέπεται κάθε δορυφόρος να φέρει συνολικά τέσσερα ρολόγια ακριβείας και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά ακόμα και αν κάποιο από τα ρολόγια υποστεί βλάβη. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι ένας από τους δορυφόρους του συστήματος αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μόνο δύο ρολόγια, κάτι που ενδεχομένως στο μέλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα. Στην ESA σκέφτονται πλέον σοβαρά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Γιαν Βέρνερ, να μην εκτοξεύσουν την επόμενη ομάδα δορυφόρων μέχρις ότου εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος.

Τα ρολόγια που διαθέτουν οι δορυφόροι του συστήματος Galileo είναι τα ακριβέστερα στον κόσμο μιας και τα δύο από τα τέσσερα σε κάθε δορυφόρο είναι τεχνολογίας μέϊζερ υδρογόνου και χάνουν μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου την ημέρα, περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε τρία εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δίνει στο σύστημα τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης με ακρίβεια ενός μέτρου, όταν το GPS προσφέρει ακρίβεια περίπου δέκα μέτρων/

Η ESA έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν προβλήματα με το συγκεκριμένο σύστημα, όπως για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2014 όταν δύο δορυφόροι εκτοξεύθηκαν και τελικά βρέθηκαν σε λάθος τροχιά. Το αποτέλεσμα ήταν η καθυστέρηση μελλοντικών εκτοξεύσεων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση