Το Crisis malware μολύνει συστήματα Windows, OS X και VMWare

Ερευνητές της Kaspersky Labs έδωσαν μια αναλυτική περιγραφή του νέου malware με το όνομα Crisis το οποίο μολύνει συστήματα με Windows και Mac OS X, virtual machines με VMWare αλλά και συσκευές με Windows Mobile.

Το malware εμφανίζεται ως Java Flash installer με στόχο να πείσει το χρήστη να το εγκαταστήσει στο σύστημα του. Ταυτόχρονα είναι σε θέση να εντοπίζει το λειτουργικό σύστημα και να εκτελεί τον κατάλληλο installer.

Αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι το malware μόλυνε αποκλειστικά συστήματα με Mac OS X, αλλά μετά από έρευνα της Symantec εντοπίστηκε ότι είναι σε θέση να αντιγραφεί μόνο του και να δημιουργήσει ένα αρχείο autorun σε κάποιο αφαιρούμενο δίσκο ή ακόμα και σε ένα VMWare virtual machine.

Η Intego, μια εταιρεία που ασχολείται με την ασφάλεια στα Mac, αναφέρει ότι το Crisis έχει τις ρίζεις του σε ένα trojan που αρχικά είχει αδειοδοτηθεί για χρήση σε μονάδες επιβολής του νόμου και άλλες ανακριτικές αρχές, ενώ στόχος του ήταν η παρακολούθηση. Σύμφωνα με τη Symantec αυτή τη στιγμή λιγότερα από 60 συστήματα είναι μολυσμένα με το Crisis.

Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει εκεί.

Σχετικά Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία σε περιοδικά, websites και blogs τεχνολογίας. Gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, Trekkie.

Αφήστε μια απάντηση