Νέος επικίνδυνος ιός με την ονομασία Shamoon

Ένας νέος ιός με όνομα Shamoon, εντοπίστηκε από τις εταιρείες ασφαλείας και στοχεύει συστήματα με Windows. Ο ιός είναι αρκετά εξελιγμένος και είναι σε θέση όχι μόνο να διαγράφει ή και να υποκλέπτει αρχεία, αλλά και να αχρηστεύει το σύστημα που έχει μολύνει.

Οι εταιρείες ασφλάλειας αναφέρουν ότι ο ιός με την ονομασία Shamoon ή W32.Disttrack είναι αρκετά επικίνδυνος μιας και μετά τη μόλυνση του συστήματος μπορεί να γράψει επάνω στο Master Boot Record του σκληρού δίσκου, αχρηστεύοντας επί της ουσίας το σύστημα μιας και αυτό δεν θα είναι σε θέση να εκκινήσει.

Εικάζεται ότι ο Shamoon είναι πιθανόν να αποτελεί βιομηχανικό όπλο μιας και μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί αποκλειστικά σε βιομηχανικά δίκτυα και πετρελαϊκές εταιρείες στην Αραβική χερσόνησο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα να διαδοθεί και σε άλλα συστήματα.

Λεπτομέρειες για τον Shamoon μπορείτε να διαβάσετε στο site της Symantec.

Σχετικά Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία σε περιοδικά, websites και blogs τεχνολογίας. Gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, Trekkie.

Αφήστε μια απάντηση