Απαγορεύτηκε η χρήση του Tor στην Ιαπωνία

Internet

TorJap960

Η ιαπωνική αστυνομία ζήτησε από τους παρόχους [ISP] να αρχίσουν τον αποκλεισμό του Tor, της υπηρεσίας ανοικτού κώδικα που προσφέρει ανώνυμη περιήγηση στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε οι κυβερνο-εγκληματίες να μην μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτό και να επιδίδονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο ενός πρόσφατου επεισοδίου στο οποίο ένας χάκερ μπόρεσε να αποκτήσει τον έλεγχο πολλαπλών συστημάτων του εθνικού οδικού δικτύου και στη συνέχεια να δημοσιεύσει διάφορες απειλές σε δημόσιες ηλεκτρονικές πίνακες. Οι αρχές συνέλαβαν έναν αριθμό ανθρώπων κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αποδείχτηκε αργότερα ότι ήταν αθώοι.

TorHom960

Τελικά ο Yusuke Katayama συνελήφθη και από τα δεδομένα του υπολογιστή του διαπιστώθηκε ότι ήταν πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Προφανώς ο Katayama χρησιμοποίησε την υπηρεσία Tor για να διατηρήσει την ανωνυμία του όσο είχε τον έλεγχο των συστημάτων και εξαπέλυε τις διάφορες απειλές του.

ManArrJap960

Το επεισόδιο αυτό ήταν αρκετό για να οδηγήσει τις αρχές να επιδιώξουν την απαγόρευση του Tor σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία [NAP] ζήτησε από τους παρόχους να μπλοκάρουν το Tor στα δίκτυά τους. Το ανησυχητικό στοιχείο εδώ βέβαια είναι ότι πολλοί ακτιβιστές βασίζονται στο λογισμικό αυτό για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να μην έχουν να αντιμετωπίσουν αρνητικές συνέπειες αναφέροντας τις απόψεις τους πάνω σε σημαντικά κοινωνικά και όχι μόνο θέματα.

Παρά το γεγονός ότι η ειδική επιτροπή της ΝΑΡ υποστηρίζει ότι πρόκειται να περιορισεί μόνο την «κατάχρηση» της υπηρεσίας Τor, το μπλοκάρισμα του λογισμικού είναι μια ενέργεια που θα επηρεάσει αρνητικά τους ακτιβιστές και όλους όσους επιθυμούν την ανωνυμία τους στο Διαδίκτυο για προσωπικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση