Ο ZX Spectrum γίνεται σήμερα 30 ετών

Hardware

Ο Θρυλικός home computer της δεκαετίας του 1980, ο Sinclair ZX Spectrum κλείνει σήμερα τα 30 χρόνια από την παρουσίαση του.

Η Sinclair Research παρουσίασε τον πρώτο ZX Spectrum στις 23 Απριλίου του 1982 και η παραγωγή του σταμάτησε σχεδόν 10 έτη και πολλά εκατομμύρια μονάδες αργότερα. Ο ZX Spectrum παρουσιάστηκε στη Βρετανία, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους υπολογιστές σε πωλήσεις, ενώ είχαν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 23.000 τίτλοι κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του. Χάρη στο φανατικό κοινό του τίτλοι για τον ZX Spectrum συνεχίζουν να παρουσιάζονται ακόμα και σήμερα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2010 όπου κυκλοφόρησαν 90 νέοι τίτλοι.

Ο πρώτος ZX Spectrum έχει χαρακτηριστική εμφάνιση χάρη στο πληκτρολόγιο του από λαστιχένια πλήκτρα, ενώ κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, με 16ΚΒ και 48KB μνήμης RAM. Τον Ιούνιο του 1984 η Sinclair παρουσίασε τον ZX Spectrum+, ενώ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Πλέον τα 48ΚΒ ήταν στο βασικό εξοπλισμό, ενώ άλλαξε ελαφρά και η εμφάνιση του home micro με πλαστικά πλέον πλήκτρα. Μια έκδοση με 128ΚΒ μνήμης παρουσιάστηκε επίσης σε συνεργασία με τον αντιπρόσωπο στην Ισπανία.

Το 1986 η Sinclair εξαγοράστηκε από την Amstrad η οποία συνέχισε με την παρουσίαση νέων μοντέλων σε αρκετές παραλλαγές με προσθήκη ενσωματωμένου κασετόφωνου, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και μοντέλο με ενσωματωμένο disk drive των 3 ιντσών.

Δείτε παρακάτω μια τηλεοπτική διαφήμιση του ZX Spectrum στη Μ. Βρετανία:

Αφήστε μια απάντηση