Διάταξη κεραιών ραδιοτηλεσκοπίου

Υπολογιστής 43 εκ. δολαρίων από την IBM για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου

Hardware

Διάταξη κεραιών ραδιοτηλεσκοπίουΤο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο πλανήτη βρίσκεται υπό κατασκευή. Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του θα επεξεργάζεται περίπου 1 εκατ. TB δεδομένων κάθε ημέρα. Ποια εταιρεία περισσότερο κατάλληλη από την IBM για να φτιάξει τον υπολογιστή που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα. 

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο θα είναι μια διάταξη κεραιών οι οποίες θα είναι διασκορπισμένες σε μια έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ είναι γνωστό με το όνομα LOFAR. Η ποσότητα των δεδομένων που αναμένεται να επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο πλανήτη είναι πραγματικά εξωπραγματική. Φανταστείτε ότι τα 1 εκατ. TB – ή αλλιώς 1 ExaByte – είναι διπλάσιος όγκος δεδομένων από την σημερινή κίνηση στο internet σε καθημερινή βάση.

Όπως ανακοίνωσε η μεγάλη μπλε κυρία – IBM – θα επενδύσει 43 εκατομμύρια δολάρια σε έναν υπερυπολογιστή ο οποίο θα είναι ικανός να διαχειριστεί αυτόν τον πραγματικά εξωπραγματικό όγκο δεδομένων. Αυτό ο υπολογιστής δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο υπολογιστή που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί μιας και θα χρησιμοποιεί … εξωτικές τεχνολογίες, από αυτές που η IBM σχεδιάζει και διαθέτει σε πληθώρα.

Μπροστά της έχει 12 χρόνια για να ολοκληρώσει το εγχείρημα και βέβαια θα ευχηθούμε καλή τύχη στους μηχανικούς της.

Πηγή: Gizmodo

Αφήστε μια απάντηση