Έρχεται ο Intel Haswell-E με οκτώ πυρήνες

HaswE960

Και τώρα που η Intel ανακοίνωσε και την πλατφόρμα Haswell ήρθε η ώρα να περάσουμε στο επόμενο και πιο τολμηρό επίπεδο, στον Intel Haswell-E

Ο Haswell-E, που αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, είναι ένας επεξεργαστής που αφήνει πίσω του τους τέσσερις πυρήνες και υιοθετεί, βασισμένος στην αρχιτεκτονική των 22nm Hi-k δεύτερης γενιάς, έξι και οκτώ πυρήνες με 20MB L3 cache μνήμη. Εκμεταλλευόμενος δε την τεχνολογία Hyper Threading, που η Intel τόσο επιδέξια έχει χρησιμοποιήσει μέχρι και σήμερα, θα έχουμε απέναντι μας ένα τσιπ με 16 λογικούς πυρήνες και μέγιστο TDP από 130W μέχρι 140W.

HasEplat960

Σε ρόλο συμπρωταγωνιστή είναι πολύ πιθανό να θαυμάσουμε, ως υποστηρικτή που κλέβει αρκετά φώτα από τον Haswell-E, το chipset Wellsburg. Υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία της μητρικής πλακέτας και με την καινοτομία της DDR4 μνήμης RAM, το Wellsburg θα επιτρέπει χρονισμούς μέχρι και τα 2133 MHz, πάντα αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους επίδοξους overclockers, ενώ θα προσφέρει στα συστήματα μέχρι και 6x USB 3.0, 8x USB 2.0 και 10x SATA 6 Gbps θύρες.

X99960

Εικάζεται πως τα 2133 MHz θα είναι το σημείο εισόδου στην DDR4, με κάποιους να υπολογίζουν πως σε ένα σύστημα με quad-channel DDR4 μνήμη το εύρος ζώνης θα είναι έως και 50% υψηλότερο από εκείνο των triple-channel. Με χαμηλό voltage [1.2V] και με slots των 288 pins, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αρθρώματα NVDIMM [Non-Volatile] ή HDIMM [Hybrid DIMM] που σε περίπτωση κρασαρίσματος ή αναπόφευκτου φυσικού τερματισμού του συστήματος, τα δεδομένα που είχαν φορτωθεί στην μνήμη εκείνη την χρονική στιγμή, μένουν ανέπαφα.

HalEnth960

Αυτό επιτυγχάνεται με το πάντρεμα DRAM και NAND μνήμης σε μία μονάδα, που ονομάζεται και “Storage Class Memory” και στόχο έχει κυρίως τα επιχειρηματικά υπολογιστικά συστήματα.

GPC960

Ο Haswell-E θα στρογγυλοκαθίσει σε μια παραλλαγή του παλαιότερου LGA 2011 – σωστά διαβάζετε -, το οποίο θα μετονομαστεί σε LGA 2011-3, χωρίς καμία φυσική διαφορά από το προηγούμενο socket, αφού μέχρι και τα pins θα ανέρχονται σε αριθμό ίδιο με εκείνα του LGA 2011.

Τώρα το κόστος απόκτησης των παραπάνω είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν, μιας και η επιλογή μετάβασης σε μια νέα, ισχυρότερη πλατφόρμα όπως αυτή, απαιτεί ριζικές αλλαγές και εξ’ ολοκλήρου αντικατάσταση των ζωτικών τμημάτων του υπολογιστή μας.

Σχετικά Βασίλης Ορφανίδης

Προγραμματιστής, hardware και software δοκιμές, Linux fan, ερασιτέχνης φωτογράφος και graphic designer, video editing, Whovian & sci-fi fanatic, περήφανος πατέρας. - Multimedia Courses In Graphics and Web Design. - Technical Studies in computers and networks. - Knowledge in Radio Transmitters, building indoors & outdoors WiFi networks.

Αφήστε μια απάντηση