Athens App Days 2013 και Firefox OS στην Ελλάδα

Events

FFE11

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου λειτουργικού συστήματος – Firefox OS – για smartphones από τον Mozilla. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Mozilla και ο Όμιλος ΟΤΕ [ΟΤΕ, COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ], σε συνεργασία με την Hub:raum Krakow

Για να αναδειχθεί κατάλληλα η παρουσίαση αλλά και για να δοκιμαστεί και η νέα συσκευή ALCATEL One Touch Fire, η οποία χρησιμοποιεί την νέα πλατφόρμα και διατίθεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την COSMOTE σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, κλήθηκαν αρκετοί developers προκειμένου να αναπτύξουν κώδικα για εφαρμογές με βάση το καινούριο αυτό λειτουργικό σύστημα.

FFE2

Για περισσότερες από 7 ώρες οι developers έβαλαν τα δυνατά τους για να αναπτύξουν εφαρμογές που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που είχαν τεθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν σε πρώτη φάση οι 10 επικρατέστερες εφαρμογές και στη συνέχεια οι 3 καλύτερες.

FFE3

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διεθνούς αναγνώρισης ομιλητές όπως ο Mozilla Evangelist Frederic Harper, ο Global Marketing Director for Firefox OS John Bernard, ο Business Development Manager & Evangelist της hub:raum Luka Sucic, αλλά και ο Διευθυντής Retail Marketing, Αγορών και Διακίνησης Εμπορευμάτων του Ομίλου ΟΤΕ Αλέξανδρος Ντάβος, οι οποίοι απευθύνθηκαν στους παρευρισκόμενους και ο καθένας από την δική του οπτική γωνία προσέγγισε και ανέλυσε το Firefox OS και τις αλληλεπιδράσεις που δέχεται από τα υπόλοιπα – επικρατέστερα για την ώρα – λειτουργικά.

FFE4

FFE5

FFE6

Kαι όση ώρα οι developers “έστυβαν” το κεφάλι τους, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Firefox OS καθώς και οι δυνατότητες, τα οφέλη που αυτό προσφέρει τόσο στην κοινότητα των προγραμματιστών όσο και στους τελικούς χρήστες, μιας και είναι φτιαγμένο ως μια ανοιχτή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού ενός smartphone κάθε λειτουργία του οποίου [κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση κλπ] μπορεί να αναπτυχθεί ως εφαρμογή χρησιμοποιώντας γνωστές τεχνολογίες του διαδικτύου [HTML5, CSS, javascript].

FFE7

Εν τέλει, μετά από πολύ κόπο και εξαιρετικές συνεργασίες – μετά την δύση του ηλίου φυσικά – είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

FFE8

Οι τρεις εφαρμογές που ξεχώρισαν πήραν την θέση τους – μεγαλόπρεπα – στην σκηνή και η ανταμοιβή των κόπων τους, μαζί και η αναγνώριση, ήρθαν να ολοκληρώσουν την δύσκολη αυτή μέρα. Την τρίτη θέση μοιράστηκαν δύο ομάδες για την δημιουργία δύο εφαρμογών με οπτικοακουστικό χαρακτήρα – ένας sampler και ένας streaming/media player – την δεύτερη θέση μια εφαρμογή που έδινε βάρος στο “Personal privacy” – με την ικανότητα να αποκαλύπτει τηλεφωνικούς αριθμούς που μας καλούν, χωρίς ουσιαστικά να τους γνωρίζουμε από πριν – και τέλος την πρώτη θέση μια εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες να δημιουργήσουν online αλλά και τοπικές λίστες, σε πραγματικό χρόνο, με άπειρους εκμεταλλεύσιμους συνδυασμούς.

FFE9

Το έπαθλο για την ομάδα των μεγάλων νικητών [Sopler] είναι ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα hub:raum Krakow WARP, ενώ η δεύτερη ομάδα [Who Calls me] κέρδισε τη συμμετοχή της στο Selection Day που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και αποτελεί μέρος του προγράμματος COSMOTE StartUp.

FFE10

Τα μέλη της τρίτης νικήτριας ομάδας έλαβαν ως δώρο από ένα νέο κινητό Alcatel One Touch Fire, όπως και τα μέλη της πρώτης και δεύτερης ομάδας.

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, συγχαρητήρια στον Mozilla και τον Όμιλο ΟΤΕ για την εξαιρετική διοργάνωση και ευχόμαστε του χρόνου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση, για ακόμα καλύτερα και περισσότερα apps.

Αφήστε μια απάντηση